Mijn projekten 2015

De Nieuwjaarsreceptie bij SGV in Schelluinen. Mijn eerste projekt in 2015 is de nieuwjaarsborrel bij de Schelluinse Gymnastiekvereniging. Deze gelegenheid is aangegrepen om op een gezellige en sportieve manier het nieuwe jaar te beginnen. De organisatie had een sport- en spelcircuit uitgezet. Het was onmogelijk om alles vast te leggen, vandaar een impressie. Het sportgedeelte vond plaats in de zaal, waar ruim voldoende licht was. Het spelgedeelte was in een ruimte waar minder goed licht was. In zo'n situatie bewijst de Sony camera HDR-CX730 zijn waarde. Ook bij minder licht blijven de beelden scherp. Bij een groot gezelschap is het moeilijk om geluiden te selecteren, in zo'n geval is het makkelijker om muziek er onder te zetten en de set noice (life geluid) naar de achtergrond te drukken.  

Mijn schoonmoeder 100 jaar. Hoewel het tegen mijn principe is om privé films te laten zien, maak ik voor deze een uitzondering. Ik heb voor deze gelegenheid een film gemaakt voor de eigen kinderen. Om iedereen de gelegenheid te geven om de film te zien, heb ik een verkorte versie gemaakt en op youtube gezet. De hele film is uit de hand gefilmd, hetgeen niet overal goed over kwam. Het licht was ideaal. Het geluid was problematisch. Het probleem met dit soort films is om een goede verhaalstruktuur te krijgen. Daarom wijkt de volgorde van beelden af van de werkelijke volgorde. De groepsfoto buiten is door een fotograaf gemaakt. Hij fotografeerde tegen het licht in. Hij beweerde dat dit moet kunnen. Ik denk daar anders over. Een tegenlichtcorrektie werkt goed, maar beter is het om met het licht in de rug te filmen/fotograferen en dat had gemakkelijk gekund, want er was ruimte genoeg.

Bij de tennisclub Racket in Schelluinen, werd een rampoefening  gehouden, waaraan werd deelgenomen door de EHBO van Schelluinen en EHBO en Brandweer van Giessenburg. Veel gebeurtenissen vonden tegelijk plaats, Omdat dat niet te filmen is, zijn deze na elkaar gefilmd. Maar daardoor was het moeilijk om hier een realistische film van te maken. Compliment voor het acteertalent van sommige EHBO leden. De film is opgenomen met twee camera's. Een DV camera met bandjes en mijn camera met SDHC geheugenkaartjes. Het blijft lastig om beide systemen samen te monteren.  

Stagefilm 2015 Het is inmiddels een traditie dat ik jaarlijks een film maak van de 3e jaars leerlingen van het Merewadecollege in Gorinchem welke op stage gaan. Omdat ik me nog steeds sterk verwant voel met het bedrijfsleven, zijn dit voor mij bijzondere weken. Het blijft boeiend om bij bedrijven rond te kijken. Het opnemen van de interviews blijft een probleem. Sommige praten zo zacht, dat ik het geluid moet versterken. Alle opnamen zijn uit de hand gefilmd. Ik hoop dat ik nog lang stagefilms mag maken.

Koningsdag in Schelluinen  In 2015 had de Oranjevereniging een zeskamp geörganiseerd. Aan mij de eer om er een filmverslag van te maken. Zon verbleekt de kleuren. Daar was dit filmpje een goed voorbeeld van. Ik heb zoveel mogelijk met mijn rug naar het licht gefilmd en ben op afstand van water gebleven. Vandaar dat de opnamen van het tobbedansen op afstand zijn.

Rondreis door Ierland. Samen met mijn vrouw heb ik in juni een rondreis door Ierland gemaakt. Ik wilde niet mijn camera 730 meenemen en heb speciaal voor deze reis een eenvoudige Sony camera HDR-CX 330 gekocht. Hij heeft niet een Balanced Optical Steady Shot. Omdat alles uit de hand is gefilmd zijn de beelden trillerig. De beeldkwaliteit is ook minder. Achteraf had ik best mijn camera mee kunnen nemen, dan had ik een betere kwaliteit films gehad. Ierland is een schitterend land om te filmen. Vooral de Westkust is heel mooi. Het weer werkt niet altijd mee, waardoor het zicht niet altijd optimaal is.  Ik heb een voorkeur voor Ierse muziek, vandaar dat ik waar mogelijk gebruik heb gemaakt van livemuziek. 

Het verdriet van Noord Ierland is een impressie van onze ervaringen in Noord Ierland. Het was niet gepland, maar door toeval waren we in Belfast, toen de spanningen weer aan het oplopen waren. In de stad lijkt alles normaal en is iedereen gelijk. Maar buiten Belfast leven katolieken en protestanten gescheiden door hoge hekken en schuttingen. De jaarlijkse oranjemarsen zijn een goed voorbeeld van koppigheid waar de Ieren zo bekend om zijn. De beelden van het verbranden van de pallets, de marsen en de rellen heb ik van internet gehaald. 

Behoud de Bogerd is een film die ik op verzoek gemaakt heb. Gemeenschapshuis de Bogerd in de Lingewijk van Gorinchem is bedoeld als huiskamer van de wijkbewoners. Het gemeenschapshuis is alle werkdagen in gebruik. Het verzoek was om de rol van de vrijwilligers duidelijk weer te geven. Ook werd mij verzocht om foto's van hun te verwerken. Ik heb dit gedaan, maar de kwaliteit was niet geweldig. De bedoeling van de film is, dat hij mee dingt naar een forse subsidie, die beschikbaar wordt gesteld door de aktie "Appeltjes ven Oranje" Ik hoop voor hun dat het lukt. Ik heb aan dit filmpje veel tijd besteed.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

18.02 | 15:36

Hallo Toon,

Ik heb je film nog steeds niet ontvangen.
Graag je e-mail adres.

Hans Baardman

...
09.05 | 16:18

Geachte filmers, ooit heeft Martin van de zomerschool een film van ons gemaakt, ook van onze fietsclub, die bestaat dit jaar 10 jaar,

...
14.01 | 15:19

Hoi Bert
Voor zover ik weet zijn de volgende oud leraren nog in leven:
Blankenstein, Walhout, Hijlaerts, Schep, (v.Oijen en Ineke administratie) en ikzelf

...
09.01 | 12:15

ik ben ook benieuwd hoe oude ze dan nu ongeveer zullen zijn.

...
Je vindt deze pagina leuk