Mijn projekten 2014

Dierbare Ruimten  Mijn eerste projekt in 2014 was een opdracht voor de culturele route, welke een zondag in de maand in Gorinchem wordt gehouden. Deze film was een inleiding voor een lezing welke werd gehouden in theater Peeriscoop. De lezing en deze film gaan over de ruimten in Gorinchem met de daar aanwezige kunstwerken. Het is in januari gefilmd, toen nog geen blaadjes aan de bomen zaten en veel kunstwerken nog niet geplaatst waren of nog niet schoon gemaakt. De film werd heel goed ontvangen. Door de wisselende weersomstandigheden en laagstaande zon, was het voor mij moeilijk filmen. Bij sommige stond ik in mijn eigen schaduw. Die heb ik later met photoshop verwijderd. De meeste opnamen zijn met mijn Sony HDR-CX730 vanaf een statief gefilmd.

 

De trike en bikclub DTA Hebben hun clublokatie bij de Dorstige Types. Het is dus niet toevallig dat ik hun daar ontmoette. Ik vond hun trikes en kleding zeer kleurrijk en interessant, dat ik hun voorzitter Jos van Marle vroeg of ik een film van hun mocht maken. Hij vroeg, "wat kost dat" Daar waren we het gauw over eens. Ik kreeg een clubblad met hun programma thuis gestuurd. Daarin stond, Zondag 13 april motorzegenen in Made. Tot mijn grote spijt viel deze datum in een bridgeweekend. Als ik dit wilde filmen, had ik op en neer moeten rijden vanuit Sluis in Zeeuws Vlaanderen. Ik heb bij grote uitzondering een lid van de Merwefilmers gevraagd of hij voor mij wilde filmen. Hij heeft dat zeer goed gedaan met mijn Sonycamera HDR CX730. Ik heb zelf de film gemonteerd. Het is een zeer bijzondere film geworden.   

27 april hield de Trike en Bikeclub DTA hun jaarlijkse openingsrit. Uit alle delen van het land kwamen de Trikes naar het verzamelpunt bij de Dorstige Types in Gorinchem. Van hieruit vertrok de stoet voor een gezamelijke tocht. De trikes werden vooraf gegaan door motoren met medewerkers, die moesten zorgen voor een vrije doorgang. Ik heb het vertrek vanaf statief gefilmd. 

Stagefilm 2014 Het begint bijna routine te worden. Ik heb voor de montage de mal van vorig jaar gebruikt. Het filmen bij bedrijven blijft boeiend. Het geeft een gevoel van trots bij het zien wat bedrijven presteren. Ik heb alle opnamen uit de hand gefilmd, met mijn Sony HDR CX730.

Stap en Trap. Ik werd gebeld door een bestuurslid van Stap en Trap. Deze stichting organiseert jaarlijks met behulp van veel vrijwilligers, de fietsvierdaagse en wandeldriedaagse van Hoornaar. Het vezoek was een promotiefilm van deze manifestatie te maken. Het geheel vond plaats van 28 tot en met 31 mei. Het is een film geworden waar veel tijd in zit. Ik ben drie lange dagen in de weer geweest om alles vast te leggen. Ik heb geprobeerd om de sfeer voor, tijdens en na de gebeurtenis vast te leggen. Ik vind zelf, dat het aardig gelukt is.

Het Timmerdorp. Het is een jarenlange traditie, dat in Gorinchem de laatste week van de zomervakantie een timmerdorp wordt georganiseerd. Het geheel vind plaats op het voor Gorcummers bekende Buiten de Waterpoort. De jeugd kan zich uitleven met hout, afkomstig van industrie en bouwafval. Het levert fraaie bouwwerken op. De laatste dag wordt afgesloten met een optocht en de verbranding van al het houtwerk. Op verzoek van de Dorstige Types, heb ik een filmverslag gemaakt van de laatste dag. (29 augustus)

Het ijzermijnverleden van Zuid Luxemburg.Om priveredenen logeer ik samen met mijn vrouw relmatig in de omgeving van zuid Luxemburg. Het was me al opgevallen dat er zoveel overblijfselen zijn van wat eens een zeer omvangrijke industrie moet zijn geweest. Ik ben begonnen met opnamen te verzamelen. Toen ik voldoende materiaal had heb ik geprobeerd om een korte documentaire te maken. Mijn vrouw heeft de voice over gedaan, waarvoor mijn dank.

De Trike en Bikedag 13 september organiseerde The Dutch Tour Association een Trike en Bike dag. Van ver uit de omgeving kwamen motorliefhebbers naar Gorinchem om bij te praten over de laatste ontwikkelingen, of om een gezellige dag te hebben. Ik heb van deze dag een samenvatting gemaakt. Alle opnamen zijn uit de hand gefilmd. Voor de cameramicrofoon was het soms te hoog gegrepen. 

Officiële Opening van het Rijdend Unifilmuseum in Gorinchem              14 December is het museum geopend. Mij werd gevraagd of ik er een film van wil maken. De lichtomstandigheden waren gunstig. In het museum met miniatuurvoertuigen had ik achteraf inserts nodig. Ik ben daarvoor nog speciaal terug gegaan. Tijdens de opening was de toespraak van    Leo van Laak te lang. Ik heb daar veel in moeten knippen. Om springers te voorkomen heb ik veel inserts moeten gebruiken. Achteraf had ik niet genoeg opnamen voor inserts, vandaar dat het niet altijd klopt. Jammer dat burgemeester Barske en generaal van Uhm in een donkere bunker stonden. 

 

Toespraak Generaal BD Peter van Uhm Generaal BD Peter van Uhm was bij de Dorstige Types in Gorinchem om zijn boek "Ik koos het wapen" te presenteren en te signeren. Ik heb heel zijn toespraak gefilmd, maar alleen het gedeelte over zijn boek gemonteerd. Ik heb hem gefilmd met mijn SONY HVR-Z1, met een externe microfoon. Ik had de camera vast opgesteld op een statief. Het licht was beroerd. Hij stond in wit TL licht en gedeeltelijk schaduw. Met mijn SONY HDR CX 730 heb ik de inserts gefilmd. Achteraf had ik er meer moeten hebben. De beelden van twee camera's samen monteren blijft een probleem. Er blijft altijd kleurverschil in zitten, ook al zijn bijde camera's op een gelijke witbalans afgesteld.

Eindejaarwedstrijd  in theater Peeriscoop Terugkijkend op dit filmseizoen,

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

18.02 | 15:36

Hallo Toon,

Ik heb je film nog steeds niet ontvangen.
Graag je e-mail adres.

Hans Baardman

...
09.05 | 16:18

Geachte filmers, ooit heeft Martin van de zomerschool een film van ons gemaakt, ook van onze fietsclub, die bestaat dit jaar 10 jaar,

...
14.01 | 15:19

Hoi Bert
Voor zover ik weet zijn de volgende oud leraren nog in leven:
Blankenstein, Walhout, Hijlaerts, Schep, (v.Oijen en Ineke administratie) en ikzelf

...
09.01 | 12:15

ik ben ook benieuwd hoe oude ze dan nu ongeveer zullen zijn.

...
Je vindt deze pagina leuk